Statistieken zijn een bitch

Door Robkazoe op vrijdag 13 februari 2015 21:38 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 4.221

Al ruim een jaar staat er PlayStation 4 in mijn woonkamer en het meest gespeelde spel tot nu toe is NBA2K14. De graphics overtuigde meteen van het begin, de eerste tien potjes haat je het spel maar daarna opent zich een geweldig spel met diepe gameplay. Sinds kort speel ik op de moeilijkste moeilijkheidsgraad.

Amerikanen zijn gek op statistieken en dat geldt ook voor basketbal. Elke poep en scheet wordt vastgelegd en dat komt weer mooi uit want die statistieken komen weer terug in de database van NBA2K14. Het schieten van een bal is in NBA2K14 afhankelijk van een drietal factoren:

1. Hoe goed is de schutter? Dit haalt hij uit de database.
2. Wordt de schutter gehinderd? Zo niet, dan kan hij zo goed schieten als zijn max. Zo wel, dan zal zijn scoringspercentage alleen maar lager worden.
3. Is het schot goed getimed? Schiet je de bal te snel of te langzaam, dan wordt je schot ook onnauwkeuriger.
Voldoe je perfect aan alle voorwaarden? Dan kun je een A+ waardering voor je schot krijgen. Doe je dat niet, dan krijg je een donkerrode D waardering en mag je mazzel hebben dat de bal ook maar de ring raakt.

Vanavond zat ik een potje te spelen: Wizards (ik) vs Heat (computer). De Wizards hebben wel aardige spelers maar afgelopen seizoen kwam dat niet helemaal uit de verf. De Heat waren toen een van de beste teams in het spel. Maar beide hebben zo hun sterke en zwakke kanten.

Zo mocht ik met John Wall zes vrije worpen nemen. Hoewel mijn timing niet optimaal was, was hij toch ruim voldoende (B+ gemiddeld). Van de zes, ging er toch wel één vrije worp in. Nu is John Wall met 80% lang niet de beste vrijworpnemer en kan hij een slechte dag hebben. Maar dit is gewoon belabberd. Afijn, kan gebeuren. Door de gemiste vrije worpen, neemt de Heat ondertussen langzaam afstand van mij.

Een paar minuten later. Daar stond Trevor Ariza helemaal vrij voor een driepunter. Eindelijk een mooie manier om de achterstand wat kleiner te maken. Met zijn 40+% een top 20 schutter van achter de driepuntlijn. Perfect getimed, geen hinder, A waardering. Bombs away! Met de adem ingehouden vliegt de bal langzaam naar de ring toe. Ondertussen snel al aan het uitrekenen hoeveel punten we achter staan nadat de driepunter erin zou gaan en .... MIS! Goddamnit!

Tegen het einde van de wedstrijd aan, neem je iets meer risico. Dat heeft geleid tot een iets kleinere achterstand. De Heat stond nog steeds met vier punten voor maar dat is nog wel te overzien. Door een verdedigingsfout komt Dwyane Wade vrij bij de driepuntlijn. De beste man is een prima dunker en heeft een goede layup in huis maar kan totaal niet een schot maken voor de driepunter (slechts 28% gaat raak). Ik denk, die sprint snel naar de basket toe om zijn punten binnen te harken en het nog uitzichtlozer te maken. Maar de beste man besluit om een driepunter te schieten. Snel rende ik naar de basket toe om de afzwaaier op te pakken maar helaas verdwijnt die wel door de ring.

Niet veel later klinkt het eindsignaal en verlies ik met zes punten verschil. Nu heb ik nooit zo heel verschrikkelijk veel moeite met verliezen als ik slecht speel. Maar dit is wel heel irritant. Bovenstaande wedstrijd is helaas slechts één van de vele voorbeelden die zich de laatste tijd voordoen met deze nieuwe moeilijkheidsgraad. Ik heb het idee dat de hogere moeilijkheidsgraad betekent dat je automatisch slechter speelt en dat de computer een tandje beter speelt. Ongeacht of het correct is volgens de NBA statistieken in de echte wereld. En daar heb ik schurft hekel aan. NBA2K14 was een geweldig spel maar hiermee schiet het spel zichzelf in de voet. Tijd voor een ander spel op de PlayStation 4.

Volgende: Hoe naai je een community? 03-'16 Hoe naai je een community?
Volgende: H2O 07-'14 H2O

Reacties


Door Tweakers user RadioKies, zaterdag 14 februari 2015 11:24

Dat heb ik ook altijd met spellen.
X-COM 95% hit chance? MISS! (nu cheat dat spel ook door eens in de zoveel tijd hoe dan ook altijd een schot te laten missen ook al is het 100%, maar zelfs zonder die schoten heb ik dat).
Wasteland, Fallout, lords of Xumilia (oid, wat een kudtnaam) etc noem maar op. 10% kans dat er iets fout gaat.. en jawel het gaat 7 van de 10 keren altijd fout ;)

Dragonage, 30% of 40% kans een master item te craften. Ik kan 20 items achter elkaar maken, maar dan heb ik vaak 0 tot 3 items die gelukt zijn. Hey ik heb een wapen met 10% kans bij elke hit om een effect af te geven! Super awesome, helaas heb ik naeen paar uur spelen het effect nog geen enkele keer mogen meemaken.

Computers en random generated numbers... ondanks dat het ook random zal zijn heb ik er totaal geen vertrouwen in.

Door Tweakers user 500749, zondag 15 februari 2015 00:24

ken het spel niet maar het lijkt me bijzonder saai als het puur en alleen af zou hangen van die statistieken

daarnaast vraag ik mij af hoe "goed" gedefinieerd word en 80% in een ideale situatie kan nog altijd lager uitpakken wanneer er andere variabelen en constanten bij komen waar bij die meting of estimate geen rekening mee gehouden is

je vergeet misschien je eigen skills toe te voegen aan je equation :P
anders zou het toch niet meer dan een beperkte simulator zijn ipv een game

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 februari 2015 16:44]


Door Tweakers user PdeBie, maandag 16 februari 2015 15:36

RadioKies schreef op zaterdag 14 februari 2015 @ 11:24:
Computers en random generated numbers... ondanks dat het ook random zal zijn heb ik er totaal geen vertrouwen in.
http://forums.ninja250.org/uploads/265965.jpg

[Reactie gewijzigd op maandag 16 februari 2015 15:36]


Reageren is niet meer mogelijk