H2O

Door Robkazoe op zondag 20 juli 2014 23:45 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 3.595

Mijn zondagen zijn eigenlijk heel eenvoudig. Een beetje uitslapen van de zaterdagavond en nog wat klusjes in en om het huis doen. Deze zondag stond er niet heel veel meer op het programma. Tegen het middaguur werd ik vandaag wakker en zoals veel mensen ging ik als eerste naar het toilet toe. Ik drukte op de spoelknop van mijn WC en wilde mijn handen wassen. Maar ondanks dat de kraan open stond, kwam er geen water uit. Shit, wat is hier aan de hand?

Eerst maar eens bij vrienden kijken of die wel water hebben maar die hadden het probleem niet. Al snel werden er grappen gemaakt dat ik mijn rekening niet betaald had. Maar volgens mij was ik helemaal bij met mijn rekeningen. Ik belde aan bij mijn buurman en die had het probleem ook. Hij vertelde dat er een jongen bij ons in het appartementenblok zit die lekkage had. Maar hij was op vakantie en ze konden niet naar binnen om zijn wateraansluiting dicht te gooien. Dus werd het hele blok afgesloten tot zijn ouders bij het appartement aan kwamen met een reservesleutel.

De buurman reageerde nogal gefrustreerd toen hij het verhaal vertelde. Hij had net een ananas in stukken gesneden en zijn hele handen zaten onder de fruitsappen en het plakte nogal. En als je geen water hebt, dan kun je dat niet schoonmaken. Ik kon mijn lach nog onderdrukken en dacht, ach we hebben wel grotere problemen in deze wereld. Het zal allemaal wel loslopen. Maar dan kom je er achter hoe handig en belangrijk water is.

Ik kon mijn handen dus niet wassen nadat ik de kleine ruimte bezocht had. Nu overleef ik mijn vieze handen nog wel. Maar dat betekent dus ook dat de stortbak leeg is en dat een tweede keer naar de WC gaan er vandaag niet meer in zit. Een warme douche om even wakker te worden zou heerlijk zijn, maar dat kan dus ook niet. Morgen moeten we gewoon weer werken dus ik hoop dat het voor die tijd wel opgelost is want anders wordt het problematisch.

Een vriend van mij vroeg nog of ik drinken genoeg had staan. Na een inventarischeck zag ik dat ik drie flessen Dr. Pepper en twee flessen Cola had staan dus dat zat wel snor met mijn ťťnpersoonshuishouden. Laten we het het lijstje van vandaag nog even afwerken.

- De planten water geven. Crap. Tenzij de planten Cola of Dr Pepper gaan accepteren zullen die het even zonder moeten doen.
- Wasgoed opruimen. De handdoeken had ik netjes opgeruimd. Even mijn bloesjes strijk... Dammit.
- De vaatwasser ....

Ach, laat het huishouden ook maar. Het is ook veel te warm om mij hier nu druk om te maken maar vervelend is het allemaal wel. Ondanks de hitte was deze dag wel een eye opener. Ik was nog nooit zonder water te komen zitten in bijna 30 jaar tijd. Maar we hebben water nodig in ons leven en als je zonder komt te zitten is dat behoorlijk irritant. Nu was het probleem in de helft van het appartementenblok binnen drie uur opgelost en het laatste gedeelte had binnen vijf uur weer stromend water. Maar zelfs voor die korte periode was het storend.

Na een korte zoektocht op het internet blijkt dat een persoon gemiddeld 3 liter water per dag verbruikt en dat het verstandig is om voor drie dagen water in te slaan in het geval van een ramp (of als het waterbedrijf er even een zin meer in leveren). Ik ben tegen het einde van de middag nog maar even naar de grootgrutter gegaan en heb daar een doos Bar Le Duc gehaald (6x 2 liter pakken) en gestald in mijn schuur. Dat zou voor de toekomst wel voldoende moeten zijn.

Ik schrijf niet zo heel verschrikkelijk veel blogs maar hoop dat ik jullie toch kan overtuigen van de noodzaak van water opslaan.

P.S. De overheid geeft zelf aan dat je jerrycans steriel kan maken met kokend water en dan kraanwater kunt gaan bottelen. Maar op verschillende sites wordt aangegeven dat kraanwater maximaal een paar dagen houdbaar is als je het zelf in flessen stopt. Daarnaast denk ik dat Spa, Bar Le Duc of een ander "water-in-flesjes"-bedrijf het een stuk beter kunnen dan dat ik dat kan. Spa geeft zelfs aan dat Spa Blauw geen houdbaarheidsdatum hebben als de fles dicht blijft zitten dus dat blijft voorlopig wel goed. Daarnaast kost 12 liter Bar Le Duc iets van 3 euro nogwat. Daar komen we ook wel overheen.

Bronnen: http://www.nrcnext.nl/blo...e-lang-is-water-houdbaar/
https://www.waterbedrijfg...angkanikwaterbewaren.aspx

P.P.S. Nee, ik heb geen aandelen in Spa, Bar Le Duc of andere water in flesjes stoppen bedrijven. Voor het alledaags drinken van water ga ik geen peperdure flesjes kopen maar pak ik gewoon een glas en haal ik het uit de kraan.

Volgende: Statistieken zijn een bitch 02-'15 Statistieken zijn een bitch
Volgende: Software RAID 5: Ubuntu 10.10 vs Windows Server 2008 03-'11 Software RAID 5: Ubuntu 10.10 vs Windows Server 2008

Reacties


Door Tweakers user Camulos, maandag 21 juli 2014 08:35

Heel herkenbaar! Zelf ook een keer geen water gehad(net als de rest van de straat), irritant ten top. Ik vermoed dat de lokale supermarkt nog nooit zoveel water heeft verkocht.

Tegenwoordig altijd minimaal 5 liter water reserve staan.

Door Tweakers user jbdeiman, maandag 21 juli 2014 08:43

Mijn moeder streek eerder altijd met water uit van die Bar-le-Duc pakken en kookte later water, om daarmee het pak te vullen. Krijg je ook (bijna) geen kalk in je strijkijzer. :)

Op zich wel herkenbaar, echter weet ik nie of "de schuur" enigszins geisoleerd is, maar blijft het water ook helemaal goed als het heel warm wordt? Ik zou het dan eerder in een trapkast o.i.d. stallen, die zit meestal midden in huis, waardoor het water op zijn hoogst (gezien de laatste warme dagen) een "iets verhoogde kamertemperatuur" krijgt.

Door Tweakers user sebastius, maandag 21 juli 2014 08:47

Wist je dat in de regio Utrecht er Bar le Duc uit de kraan komt? Maar dan schoner?

Door Tweakers user Robkazoe, maandag 21 juli 2014 09:11

jbdeiman schreef op maandag 21 juli 2014 @ 08:43:
Mijn moeder streek eerder altijd met water uit van die Bar-le-Duc pakken en kookte later water, om daarmee het pak te vullen. Krijg je ook (bijna) geen kalk in je strijkijzer. :)

Op zich wel herkenbaar, echter weet ik nie of "de schuur" enigszins geisoleerd is, maar blijft het water ook helemaal goed als het heel warm wordt? Ik zou het dan eerder in een trapkast o.i.d. stallen, die zit meestal midden in huis, waardoor het water op zijn hoogst (gezien de laatste warme dagen) een "iets verhoogde kamertemperatuur" krijgt.
Mijn appartement was deze dagen met 27,5 graden nou niet erg koel te noemen. Slaapkamers zijn een paar graden kouder maar nog steeds 24 graden. Schuur zit inpandig en volledig op het noorden en echt bizar koud. Vandaar mijn keuze de schuur maar ik gok dat dit redelijk uitzonderlijk is en dat jouw tip inderdaad beter is.
sebastius schreef op maandag 21 juli 2014 @ 08:47:
Wist je dat in de regio Utrecht er Bar le Duc uit de kraan komt? Maar dan schoner?
Klopt. Ik woon er ook. Water is heerlijk om te drinken. Maar check even de bronnen die ik gepost heb. Daarin wordt voorverpakt water aangeraden t.o.v. kraanwater zelf bottelen.

Door Tweakers user Imnoa, maandag 21 juli 2014 09:38

-verkeerde blog-

[Reactie gewijzigd op maandag 21 juli 2014 09:39]


Door Tweakers user -RetroX-, maandag 21 juli 2014 09:43

So now you are a prepper!

Door Tweakers user i-chat, maandag 21 juli 2014 09:45

als je kraanwater zelf wilt bottelen - moet je ook gewoon chloor gebruiken om eerst je flessen te steriliseren en later nog een drupel aan het water toevoegen, ja dan gaat je water er naar smaken maar dan blijft het veel langer houdbaar... op die manier kun je zelfs regenwater of slootwater (al moet je slootwater dan weer eerst filteren (bijv koffiefilter) en koken...

iets dat niet veel mensen weten, maar 100ml chloor meenemen met survival is nuttiger dan 10ltr water.

Door Tweakers user Compizfox, maandag 21 juli 2014 18:03

sebastius schreef op maandag 21 juli 2014 @ 08:47:
Wist je dat in de regio Utrecht er Bar le Duc uit de kraan komt? Maar dan schoner?
Niet alleen in de regio Utrecht. In het grootste deel van Nederland is het kraanwater een stuk schoner dan gebotteld water.

Door Tweakers user Fly-guy, maandag 21 juli 2014 18:25

i-chat schreef op maandag 21 juli 2014 @ 09:45: regenwater of slootwater (al moet je slootwater dan weer eerst filteren (bijv koffiefilter) en koken...

iets dat niet veel mensen weten, maar 100ml chloor meenemen met survival is nuttiger dan 10ltr water.
Er zijn soorten die zowel koffiefilters als chloor overleven, zoals bepaalde ondersoorten van cryptosporidium, welke voor kunnen komen in buitenwater en zelfs zwembaden.

Door Tweakers user Helixes, dinsdag 22 juli 2014 01:07

Hehe, wat kan je doen om je water steriel te krijgen?

Nou, steriel is lastig. Een half uur koken bij 130o C kan, bijvoorbeeld. Honderddertig graden zegt u? Jazeker. Met een snelkookpan, bijvoorbeeld.

Persoonlijk zou ik een combinatie van technieken gebruiken die steriel benaderd, bijvoorbeeld een kwartier koken in combinatie met een conserveringsmiddel, zoals jodium, chloor of zilver nitraat. Samen met het steriliseren van de fles met bijvoorbeeld natronloog (wel 3-4x naspoelen met je "steriele" water!) of au bain marie zou moeten volstaan.

Vervolgens is het nog raadzaam om de fles zowel koel als donker te bewaren. Warmte en licht zijn belangrijke promotors van alles dat zich ook maar ook een beetje levend waant. Dus: in aluminiumfolie gewikkeld in de koeling... hoewel dat minder van toepassing is als je meer conserveringsmiddelen gebruikt

Ik zou zelf nog wel willen experimenteren met - laten we zeggen - 25 ml wodka in een liter water. Zou in principe ook moeten werken als conserveringsmiddel }>


... maar goed. Je begrijpt dat je ook een goedkope fleswaterleverancier kan vragen. Tenzij je een serieuze hobbyist bent, lijkt het me allemaal niet de moeite waard. A propos bewaar ik wel altijd een verpakking van 2L kraanwater in mijn koeling, zodat ik gekoeld water kan drinken. Hoewel ik er meestal zo twee dagen mee doe, kan ik niet zeggen dat ik het niet wel eens twee weken in de koeling heb laten staan voor consumptie. En neen. Daar merk je niets van...

Door Tweakers user mux, dinsdag 22 juli 2014 10:50

Gezien stromend water in NL altijd voorhanden is kun je net zo goed een matig gesteriliseerde jerrycan water gebruiken en die elke 6 maanden opnieuw steriliseren en vullen. Hiervoor is een chloortablet voldoende.

Als je iets ťcht voor idioot lange tijd wil opslaan (bunkerwater) moet je vrij uitgebreid aan de slag; een combinatie van UV-sterilisatie, chloor, koken. Dan haal je alles eruit wat er mogelijk in je kraanwater kan zitten; schimmels en cryptosporidium (chloorresistent), escherichia coli (UV-resistent) en legionella (gedeeltelijk kokend water-overlevend).

De vraag is idd hoe nuttig dit allemaal is, gezien dit allemaal veel beter (en minder schadelijk voor je gezondheid - chloor is niet echt geweldig) wordt gedaan door hippe merkwatertjes in de supermarkt.

Door Tweakers user biert1982, dinsdag 22 juli 2014 14:18

Interessante blog. Leuk geschreven.

Heb een andere variant meegemaakt, waarbij (vermoedelijk) oxidatie van de waterleiding losliet waardoor het water rood kleurde. Hierdoor voelde een douche niet echt meer verfrissend aan. Gelukkig aan het eind van de dag hersteld. Wel een dag een beetje oranje door het leven gegaan.

Reageren is niet meer mogelijk